ο νέος υπερσύγχρονος πολιτιστικός χώρος
 
 

 
 
Meditations_on_eBook

Διάρκεια: 02-30/06/2011


Δελτίο Τύπου

Η ομαδική έκθεση έργων τέχνης "Meditations_on_eBook", που εγκαινιάζεται στις 2 Ιουνίου στην αίθουσα Ισμήνη και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2011, επιχειρεί να δώσει ένα δείγμα των αλλαγών που πραγματοποιούνται στην παραδοσιακή μορφή και χρήση του βιβλίου ως μέσου παροχής γνώσης και ψυχαγωγίας, ειδικά ενόψει της επέλευσης του ψηφιακού περιεχομένου.

Προσεγγίζει ένα φαινόμενο που είναι αποτέλεσμα των αναζητήσεων του σύγχρονου ανθρώπου και της γοργής εξέλιξης της τεχνολογίας, γεγονότα που οδήγησαν, εδώ και μερικά χρόνια, στη δυνατότητα ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων μέσω ψηφιακών αναγνωστών.

Εικαστικοί καλλιτέχνες, με ενεργή παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιούργησαν έργα που αποκρυσταλλώνουν τις ατομικές αναζητήσεις τους, αλλά και τις κοινωνικές προσλαμβάνουσές τους σχετικά με την έλευση του ψηφιακού περιεχομένου. Στο έργο συμμετέχουν επίσης λογοτέχνες, χαράκτες, συνθέτες, βιβλιοδέτες και μπλόγκερ. Στόχος είναι να γίνει μια ολιστική παρουσίαση της διαδικασίας δημιουργίας του βιβλίου και να δοθεί το έναυσμα για ανοιχτή συζήτηση. Τα έργα διερευνούν τη σχέση του σύγχρονου αναγνώστη με την πληροφορία και την επεξεργασία της. Η μορφή και η ύλη του παραδοσιακού βιβλίου αποδομούνται με διάφορους τρόπους.

Ο παραδοσιακός «καμβάς» των καλλιτεχνών δίνει τη θέση του σε ψηφιακές μορφές τέχνης και παρουσίασης με έργα δύο και τριών διαστάσεων, στοχεύοντας στην επανοριοθέτηση της φύσης της πληροφορίας που παρέχει το βιβλίο. Οι κώδικες πρόσληψης, διαχείρισης, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μετάδοσης της γνώσης αναδιαμορφώνονται. Το τρίπτυχο συγγραφείς-εκδότες-αναγνώστες προσλαμβάνει νέα μορφή, που αποτυπώνεται αδρά και στον κατάλογο της έκθεσης.

Συμμετέχουν:
Αλκαλάη Άρτεμις
Αναστασάκης Δημήτρης
Γεωργιάδη-Θεσσαλονικέως Δέσποινα
Δαλδάκης Δημήτρης
Δραμιτινού Κατερίνα
Θεοχαράκη Άννα
Καλαρά Νάντια
Κάτσικας Κώστας
Κουβέλης Ηλίας και Τζολάκη Ρένα
Κουμπούλη Ντίνα
Μαρτίνου Ελεάννα
Μελή Άννα
Mitrense Christina
Μιχελάκη Θάλεια
Νόλλας Καμίλο
Οικονομάκου Καλλιόπη
Σκαρογιάννη Σοφία
Σκυργιάννη Έρη
Τριανταφύλλου Νίκος
Χαλιορή Καίτη
Χατζημανωλάκη Πόλυ
Καρτάκη Στέλλα

Την έκθεση επιμελείται η Μουσειολόγος-Επιμελήτρια κυρία Μίνα Καραγιάννη.
Τον κατάλογο της έκθεσης προλογίζει ο συγγραφέας κ. Νίκος Δήμου.


Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η κατασκευή του έργου «ΘΕΑΤΡΟΝ» συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000-2006, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» (20% Εθνικοί πόροι, 80% Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).